Despre inox

Inox în bucătăriile profesionale

Un lucru pe care îl vei găsi cu precădere în majoritatea bucătăriilor profesionale va fi utilizarea extensivă a inoxului.

Te-ai întrebat oare de ce este inoxul alegerea preferată a producătorilor de bucătării profesionale?

Există mai multe explicații și răspunsuri la această întrebare iar cele mai importante sunt detaliate mai jos. Hai să vedem.

Ce este inoxul?

Inoxul este un aliaj de oțel cu un conținut de minim 10,5% de crom. Cromul produce un strat subțire de oxid la suprafața oțelului, cunoscut și ca strat pasiv. Acest strat previne coroziunea suprafeței. Un procent mai mare de crom în aliaj conferă materialului o rezistență și mai mare la coroziune.

Inoxul conține de asemenea cantități variate de carbon, silicon și mangan. Alte elemente precum nichel și molibden pot fi adăugate pentru a conferi inoxului alte proprietăți utile ca de exemplu maleabilitate crescută sau rezistență mai mare la coroziune.

Vorbim în general de două tipuri de inox:

Austenitic

Acest tip de oțel este cel mai des utilizat. Microstructura lui este derivată prin adaos de nichel și mangan. Structura este similară cu a oțelului obișnuit la temperaturi mult mai înalte. Această structură îi conferă oțelului combinația caracteristică de proprietăți de sudabilitate și maleabilitate. Rezistența la coroziune poate fi mărită prin adăugarea de crom și molibden. Acest tip de oțel este non-magnetic. Mai este cunoscut și sub denumirea de X5CrNi18-10, AISI304 sau 1.4301 grade.

1

Feritic

Acest oțel are la bază cromul cu mici cantități de carbon, de obicei mai puțin de 0.10%. Acest oțel are microstructură similară cu a carbonului și oțelului slab aliat. Oțelul cu nivel ridicat de crom și molibden poate fi folosit și în condiții agresive cum ar fi apa marină. Nu este la fel de maleabil ca și oțelul inoxidabil austenitic însă are proprietăți magnetice. Mai este cunoscut și sub denumirea de X6Cr17, AISI430 sau 1.4016 grade.

2

Alte tipuri

Pe lângă cele două există inox tip Martensitic si duplex.

3

Compatibilitate cromatică

Un avantaj major al utilizării inoxului în bucătăriile profesionale este proprietatea acestui material de a se asorta cu o gamă variată de materiale și culori.

Nu contează dacă aveți un interior cu design traditional sau contemporan, inoxul va aduce bucătăriei dumneavoastră un plus de eleganță.

Dincolo de acest aspect, e mai ușor să observi o pată sau o urmă pe un blat de inox decât pe unul de granit sau marmură verde. Acest lucru contribuie la asigurarea igienei în timpul gătirii alimentelor.

Inoxul nu reacționează cu alimentele

O serie de materiale reacționează chimic în contact cu alimentele și pot să transfere gusturile. Inoxul nu reacționează cu alimentele și asigură păstrarea de către alimente a propriului gust. În plus, este una dintre cele mai sigure suprafețe pentru gătit care nu permite microorganismelor să le colonizeze. Din acest motiv inoxul este utilizat nu doar în bucătăriile profesionale ci și în spitale.

 
 

Rezistență inegalabilă

Inoxul este solid, durabil și, mai presus de orice, rezistent la coroziune. În plus, inoxul își va păstra înfățișarea lucioasă o lungă perioadă de timp fără a absorbi petele, care este o problemă comună a majorității materialelor. El poate fi folosit atât în medii cu temperaturi joase cât și la temperaturi înalte.

Întreținere ușoară

Proiectanții de bucătării profesionale utilizează oțelul inoxidabil datorită suprafeței lui neporoase. Această caracteristică face ca materialul să fie extrem de ușor de curățat. În timp ce multe alte materiale care se utilizează în bucătării se pot deteriora prin impact sau zgâriere, inoxul rezistă chiar și la cele mai tari impacte. Deși inoxul este mai scump decât alte materiale, nu va trebui să îl înlocuiți din cauza urmelor de zgârieturi, pete, crăpături sau deformări. Ca urmare, pe termen lung, inoxul se va dovedi mult mai cost-eficient.

Curăţare

Cum se curăță inoxul?

Când mobilierul și echipamentele din inox sunt noi, ele vor forma la prima expunere la oxigenul din atmosferă un strat de oxid. Pentru a proteja acest strat de oxid este necesară curățarea frecventă a suprafeței de inox. În caz contrar contaminarea cu mizerie și resturi va permite acționarea agenților corozivi și va reduce protecția care previne coroziunea.

Puteți curăța suprafețele de inox cât de frecvent doriți – cu cât mai des cu atât mai bine. Spre deosebire de alte materiale care se găsesc în bucătăriile profesionale, inoxul nu se va uza niciodată de la curățarea excesivă. Deoarece nu are un strat de suprafață care să se erodeze, inoxul poate tolera un număr nelimitat de curățări.

Curățarea inoxului cu apă

Pentru cele mai multe tipuri de murdărie care pot fi găsite pe mese sau echipamente, apa va fi sufientă pentru curățarea suprafețelor de inox. Utilizați o cârpă moale și apă caldă pentru a curăța inoxul și a îndepărta murdăria inclusiv petele superficiale. Pentru a evita formarea petelor de apă mai treceți o dată peste suprafață cu apă curată și o cârpă uscată.

Curățarea inoxului cu solvenți

Dacă doriți să îndepărați urmele de degete, ulei sau grăsime de pe suprafața de inox probabil va trebui să utilizați un solvent. Este important totuși să alegeți un solvent care nu conține clor deci să evitați acetone, spirtul mineral sau alcoolul izopropilic.

Ce e de făcut dacă inoxul ruginește

Soluțiile cu clor pot îndepărta straturile protectoare de oxid de crom de pe suprafața inoxului expunând-o riscului de coroziune. Odată rugina instalată pe inox, singura soluție pentru îndepărtarea ei este pasivarea. Pasivarea este procesul prin care inoxul este tratat cu ajutorul unui oxidant ușor (o soluție de acid azotic de exemplu) care va permite formarea din nou a peliculei pasive protectoare.